Laimennossuhteet:


1 % laimennos 10 ml = 2 tl perusöljyä 2 tippaa eteeristä öljyä, 20 ml = 4 tl perusöljyä 4 tippaa eteeristä öljyä, 50 ml=10 tl perusöljyä 10 tippaa eteeristä öljyä.
2 % laimennos 10 ml 4 tippaa eteeristä öljyä, 20 ml 8 tippaa eteeristä öljyä, 50 ml 20 tippaa eteeristä öljyä.
5 % laimennos 10 ml 10 tippaa eteeristä öljyä, 20 ml 20 tippaa eteeristä öljyä, 50 ml 50 tippaa eteeristä öljyä.
Käyttömäärä: Haavojen hoitoon 2-3 % liuos. Laventelia voi pienelle alueelle laittaa myös raakana. Hevosilla lihas-nivelvaivoihin 2-3 % liuos.
Hauteina lihas-nivelkipuihin pesuvatiin 2-4 tippaa eteeristä öljyä.
Tassukylpyyn 5-12 tippaa eteeristä öljyä sekoitetaan molkosaaniin, joka lisätään kylpyveteen.
Höyryhengitys 5-10 tippaa eteeristä öljyä mahdollisimman kuumaan veteen ( voi laittaa hevosen talliin ) ja koiran voi viedä esim. wc:hen missä koira voi olla max. 5 min ajan.
Tuoksulamppu n. 7-10 tippaa eteeristä öljyä.
Koska eläimillä on tarkempi hajuaisti kuin ihmisillä on voimakkaita tuoksuja vältettävä ja tiettyjä öljyjä ei saa laittaa eläimen iholle, koska ne saattavat nuolla öljyä iholta.

 

Turvallisia öljyjä eläinten käyttöön:

 

Eukalyptus
Turvotusta laskeva, tulehdusta- ja kipua lievittävä, haavoja parantava ja palovammojen hoitoon.

 

Geranium
Vähentää turvotusta, rauhoittaa ja vahvistaa hermostoa, hyvä hyönteiskarkote, normalisoi talineritystä, viilentää ja lievittää polttavaa kipua.

 

Inkivääri
Lihas-nivelvaivoihin ( hevosille hyvä öljy ), turvotukseen, reumaattisiin kipuihin, lisää ruokahalua ( koiralle voi laittaa tipan kaulapantaan tai makuualustaan ), haavoihin, mustelmiin ja paiseisiin.

 

Kamomilla
Tulehdusta- ja kipua lievittävä, ihoa hoitava, hermoja vahvistava ja haavoja parantava.
-Hermovaivoihin ja stressin aiheuttamaan lihassärkyyn.
-Hauteina nyrjähdyksiin ja nivelvaivoihin.

 

Laventeli
Rauhoittaa, helpottaa kipuja ja tulehdus oireita. Voidaan käyttää turvallisesti myös koiranpennuille ja kissoille. Käytetään lihas-nivelkipuihin, yliaktiivisen koiran rauhoittamiseen tuoksulampun avulla.
- Koira joka ei malta rauhoittua rankan suorituksen jälkeen, voidaan tuoksulamppuun tai koiran makuualustaan laittaa pari tippaa laventelia.

 

Mirha
Tulehdusta lievittävä, antiseptinen, limaa irroittava, sieniä tappava ja haavoja parantava. Vaikuttaa haavoihin, ihottumiin, kuivaan ja hilseilevään ihoon viilentävästi ja lievittävästi.

 

Mänty
Turvotusta laskeva, limaa irroittava, kipua lievittävä, ihottumiin, avohaavoihin, hyönteisiä karkoittava, virkistävä ja piristävä.

 

Niaouli
Kipua lievittävä, haavoja parantava, piristävä ja turvotusta laskeva. Lihas- ja reumaattisiin kipuihin. Palovammojen hoitoon Eläimen yskään ja tukkoiseen oloon höyryhengityksenä.

 

Teepuu
Puhdistava ja antiseptinen, palovammoihin, rakkuloihin, rupiin, auringonpolttamiin ja hyönteisten pistoihin.

 

Sitruuna
Antiseptinen, verenvuotoa tyrehdyttävä, ihoa hoitava, hyönteisiä karkoittava ja lievittää yskää.
Ohjeita Lihas- ja nivelkipuihin:- 20 ml perusöljyä 4 tippaa laventelia, 4 tippaa inkivääriä ja 4 tippaa niaoulia. Laita öljyä 2-3 krt / vrk kipeään kohtaan
-Jalkahaude 2 tippaa geraniumia, niaoulia tai mäntyä ja 2 tippaa inkivääriä. Vaihda haude 3-5 h välein, hauteen voi jättää myös yön yli.

 

Ihottumiin, kutinaan, hilseilevän tai rasvaisen ihon hoitoon:
-laventeli, niaouli ja teepuu, jotka tappavat bakteereja, sieniä ja loisia koira iholta.
-rasvaiselle iholle laventeli.
-tulehtunut iho katajaöljy-2-3 % laimennokset.

 

Haavoihin ja halkeileviin tassuihin.
- Haavojen puhdistukseen 1 dl vettä lisätään 5 tippaa laventelia, mirhaa ja niaouliöljyt.
- Tulehtuneet ulkokorvat laventeli- tai kamomillaöljy 3 % laimennos.
- Tassurasva ( hyvä varsinkin talvella ) lanoliini eli lampaan villarasvasta ja mehiläisvahasta tehdään vesihauteessa lämmittämällä seos johon lisätään oliivi-tai kehäkukkaöljyä 1 dl, kun seos on melkein jäähtynyt siihen lisätään 1 / 2 mirhaa ja 2 / 3 laventelia 5 % laimennoksena.
Esimerkki: 50 ml perusvoidetta lisätään 30 tippaa laventelia ja 15 tippaa mirhaa. Sekoita hyvin.

 

Ulkoloisten torjunta:- Täiden ja kirppujen torjumiseksi laventeli, geranium, kataja, teepuu, niaouli ja mänty puoleen litraan vettä 2-4 tippaa eteeristä öljyä ja 1 tl molkosania. Suihkuta tai kostuta sienellä turkkia mahdollisimman läheltä ihoa. Varo ettei ainetta joudu silmiin!
- Kylpyveteen tai pesuaineeseen voi lisätä myös 2 tippaa eteeristä öljyä.
- Punkin voi poistaa tipalla teepuu- tai laventeliöljyä.